Over de Betekoppen 

De stichting "Stichting het Sasse Karnaval" werd op 23 september 1956 opgericht. In 1956 is er gestart met een georganiseerde optocht in Betekoppenstad. in de jaren voor 1956 werd uiteraard ook al carnaval gevierd. het is een sasse traditie die al meer dan een eeuw terug gaat. Later is de naam van de carnaval stichting gewijzigd in "De Betekoppen". 

 

Voor de oprichting is er een oprichtingscomitee in het leven geroepen deze bestond uit: Eugène Andriessen, Jaap Berkhout,
Jan Braat, Piet Goossen, Jaap Heida, Carl Horstmann, Guust Inghels, Michel Inghels, Bertus Lambertus, Ernest Martens, Ben Mulder, Willy Slock, Rie Stubbé en Elidor Vermeulen

 

Er moet in dat eerste jaar (1956/1957) een enorme hoeveelheid werk zijn die is verzet. Een aantal onderdelen die toen voor het eerst zijn georganiseerd horen tot de dag van vandaag nog steeds bij de Sasse carnavalstraditie. Denk hierbij aan de intocht van de prins en de boerenmaaltijd.

 

In de jaren 60 werden er om het carnaval te bekostigen grote prinsenballen gehouden in de Glasfabriek. Hier kwamen tal van grote artiesten uit die tijd optreden. Waaronder Louis Neefs, wellicht is hij zo aan de inspiratie voor Annelies uit Sas van Gent gekomen. Ook komt Prins Nozemius aan het roer van Betekoppen stad en wordt uiteindelijk de eerste grootvorst. 

Vanaf de zeventiger jaren verandert er veel in de optocht. er vindt een overgang plaats van papier mache naar het bouwen van Polyester wagens. Ook werden in de jaren 70 de wagens steeds groter net als de concurrentie qua wagenbouwverenigingen. Vanaf 1972 is het prinsenbal verhuisd naar de wel bekende Vlaanderenhal. Vandaag is dit de Leutfabriek en hier worden de meeste wagens gebouwd die in onze optocht rijden. In 1973 is ook de Club van 111 Opgericht door Co Torbijn en Jan Sanderse. Vandaag de dag is dit de grootste club van Betekoppenstad ondertussen overgenomen door een volgende generatie.

 

In 1981 staat daar ineens de Spiekerscorner, de eerste organisatoren waren Jan en Maurice Vereecken en Ronald Moring. Vandaag de dag word de spiekerscorner mede door de Betekoppen georganiseerd. Het is een tijdje weg geweest maar staat sinds 2021 weer op het programma, uiteraard bij de Rijnvaart voor de deur.

in 1989 is daar het 3e jubileum voor de Betekoppen. Dit wordt op 11 november in dat jaar groots gevierd door een Leutmarathon. De activiteiten werden georganiseerd door een speciaal in het leven geroepen Jubileum Comissie. Iets wat we in de daaropvolgende jubilea nog steed doen. Ook was er in dat zelfde jaar als prins Adelein den eerste. Hij mag worden bijgeschreven als 2e grootvorst de Betekoppen. 

 

In de jaren die volgen groeit het Carnaval in Betekoppenstad flink door. Hoewel er steeds minder Cafés zijn is de leute er niet minder om. In de 80 en 90 was het opstelterrein bij de Vlaanderenhal. In 1998 verhuisde de opstel locatie naar het Suikerplein waar de dag van vandaag nog steeds wordt opgesteld voor de optocht.

in 2000 is er het volgende jubileum jaar 4x11. Om geld op te halen voor de organisatie van dit jubileum is er een Boek en een CD uitgebracht. Het organiseren van zo'n Jubileum is een enorm karwei. 

 

Ook elf jaar later tijdens het 5x11 is er een jubileumcomissie opgetuigd. In dat jaar is er een Nummer uitgebracht bedacht vanuit de jubileumcomissie, ingespeeld door Sasse muzikanten en ingezongen door Aswin Polman. Als klap op de vuurpijl was er het Feest van Weleer in de voormalige suikerloods. Hier is nu het Industrieel museum gevestigd.

 

 

In de jaren na het 55 jarig bestaan komt er verjonging in het team van de Betekoppen. Dit heeft als gevolg dat er langzaam aan vernieuwing in het Sasse Carnaval komt. In 2015 krijgen de Betekoppen hun 3e Grootvorst. Prins Michel Angelo is dan al vanaf 2005 prins der Betekoppen en mag zich vanaf dan grootvorst noemen.

 

De verjonging blijft toenemen in de vorm van jonge aanwas in de raad van 11 maar ook met de komst van de jeugdraad. Terug van weggeweest is deze sinds 2017 weer onderdeel van het Sasse Carnaval. Ook worden er steeds meer Sassenaren betrokken bij de organisatie die geen onderdeel zijn van de Raad van 11. Op deze manier kan het Sasse Carnaval blijven bestaan en verder groeien als echt Sas dorpsfeest.

Prinsen Galerij

Club huis

Het clubhuis van C.S. De Betekoppen bevindt zich in café De Reseda, gelegen in Sas van Gent.

De Raad van 11

De Raad van Elf in Sas van Gent is een belangrijk onderdeel van de carnavalsvieringen georganiseerd door C.S. De Betekoppen. Deze raad bestaat uit toegewijde leden, die een ceremoniële rol spelen bij het carnavalsseizoen. De leden van de Raad van Elf begeleiden de Prins Carnaval tijdens officiële evenementen, zoals de sleuteloverdracht van de stad, de optochten en alle overige activiteiten door Betekoppenstad.

De Narrentempel

De Narrentempel van C.S. De Betekoppen in Sas van Gent speelt een prominente rol tijdens het carnavalsseizoen. Dit café, wat elk jaar rouleert, wordt elk jaar tijdelijk omgedoopt tot de Narrentempel en dient als locatie voor veel carnavalsactiviteiten.

Uit de oude Doos

Lid worden van C.S. de Betekoppen

Help mee het Sasse Carnaval organiseren

Wordt Lid en help ons mee het Sasse carnaval te organiseren en te vernieuwen. Jong of oud je bent van harte welkom. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Logo

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.